Tirsdag var det formannskap og administrasjonsutvalg. Blant sakene var evaluering av avtalene med Lofoten IKT og Nav Lofoten, samt fornying av disse avtalene for en ny periode. Lønnpolitisk plan og arbeidsreglement for ansatte i Flakstad var også oppe. Det var god dialog i møtene, og alle sakene ble enstemmig vedtatt.
Onsdag var det møte i Lofotrådet, som denne gangen var på Reine. Hoveddelen av møtet var deltagelse på teams i et dialogmøte med Statnett om de nå starter en Konseptvalgutredning (KVU) for å vurdere videre utvikling av overføringsnettet til Lofoten og Vesterålen, og utreder for tiden en 420 kV-løsning for å sikre en god fremtidig nettløsning. Endelig løsning er ikke besluttet, og det er derfor svært viktig at næringsliv, politikere, organisasjoner og andre interessenter tar del i debatten, for å sikre at deres synspunkter og behov blir hørt. Derfor var både vårt regionråd, samt Vesterålen regionråd og Hålogalandsrådet i samme møte i tillegg til de lokale nettselskapene i regionen.
Av andre saker som ble diskutert på møtet i Lofotrådet var fornying av regionvekstavtale med Nordland fylke, planlagte overføringer fra kommunene i 2025, møtekalender for 2025 i tillegg til at NHO og LO var og orienterte om kraftløftet, og behovet for økt kraftproduksjon i Norge.
Torsdag fortsatt Lofotrådet møte på Reine, denne gangen i det nye opprettede reisemålsledelsen, men siden jeg ikke kunne møte var varaordfører Julie og næringssjef Jørn i dette møtet på vegne av Flakstad kommune. Jeg og øvrige medlemmer av kommunestyret hadde torsdag besøk av Håvard Moe fra KS-konsulentene. Tema for dagen var kommuneøkonomi, og Håvard Moe var leid inn for å gi oss i kommunestyret, tillitsvalgte og administrasjon et skråblikk på Flakstad sett utenfra. Vi var en av 5 kommuner han hadde foredrag i denne uka. Han delte dagen inn i fire deler:
1. En verden i endring – demografiens betydning for kommuneøkonomien på kort og mellomlang sikt
Flakstad er i en situasjon hvor befolkningssammensetningen endrer seg, tilgang på arbeidskraft reduseres og lånegjelden øker. Hvordan vil dette utfordre bærekraften i kommuneøkonomien i Flakstad fremover?
2. Hvor kommer pengene fra?
Hvor mye penger har Flakstad – og hvorfor akkurat så mye? Om inntektssystemet for kommunesektoren og utsikten for kommuneøkonomien i Flakstad i årene som kommer.
3. Hva bruker vi pengene på og hva får vi igjen for dem?
Hvordan avviker det fra det objektive utgiftsbehovet og andre sammenlignbare kommune - og hva får vi igjen for de pengene vi setter inn?
4. Hva er alternativene fremover?
Tre mulige scenarier for Flakstad og kommunesektoren frem mot 2040
Det virket som alle som var til stede likte forelesningen, og var fornøyd med dagen, jeg syns i hvert fall det gav god inspirasjon inn til budsjettarbeidet som drar i gang nå. I etterkant av foredraget ble det holdt undervisning i arenabudsjett kontroll for gruppelederne i de ulike listene/partiene. Dette er det programmet som administrasjon bruker for å utarbeide budsjett, og vi listene får eget passord for å logge inn å følge arbeidet, og se de ulike tiltakene som blir foreslått, og hvilke konsekvenser de har.
Fredag har blitt en ny dag på kontoret, hvor mye tid har gått til å registrere og ordne alt nå i forkant av TV-aksjonene som er nå på søndag, og hvor innsamlingen går til Barnekreftforeningen og deres prosjekt med å bygge barnehus i Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen. Jeg håper på ny rekord i Flakstad, og at vi kommer over de 69.000 kronene som ble samlet inn på bøsser, vipps, giverstafetten etc i Flakstad i fjor.
Per fredag ettermiddag mangler vi enda en eller to stykker til å gå med bøsse i området Napp, så om noen melder seg, og kan gå en ekstra viktig søndagstur på vegne av tv-aksjonen hadde jeg satt pris på det.
Jeg har også laget en digital bøsse for de som eventuelt ikke måtte være hjemme: https://www.spleis.no/project/390071?fbclid=IwY2xjawF_KOZleHRuA2FlbQIxMQABHQ1Q4kTopKIQM3N9peGZhUPi4FlBAxi5IN7IRYYySQfLkobElDBETT3nxg_aem_p4zG2Ms5od0b28Cf_PTfVA
Ønsker med det alle i Flakstad og ellers god helg😊