Mandag 4. november hadde jeg og rådmann Lena møte med rektor Joachim fra Vikten skole. I møtet ble vi enige om at Vikten skole sine elever også får bruker av den tid Flakstad kommune disponere i den nye flerbrukshallen, og onsdag 6. november hadde elevene derfra sine første timer i den nye hallen.
Et annet bygg som er under renovering er Kallegården, og tirsdag var jeg og rådmann kalt inn på interiørmøte med Gunvald Johansen Bygg. Vi ble presentert for ulike alternativer fra Tore Holmen hos Gunvald Johansen, og ble sammen enige om hva vi går for.
Onsdag 6. november hadde alle vi ordførerne et forberedelsesmøte med beredskapsansvarlig Lars Gärtner fra Vågen, kommunelege Eva Nordberg i Vestvågøy og fra ambulansene i Lofoten Marianne Skjerpen. Bakgrunnen var at vi 12. november var invitert til møte med Nordlandssykehuset sin ledelse, om ambulansestruktur og videre gang i saken som ble trukket fra behandling i styret i Nordlandssykehuset tidligere i høst. Senere samme dag hadde styret i Gustav Berglanns legat møte. Bakgrunnen for møtet er at legatets sin kapital har gått nedover og nedover de siste 20 årene, og det ikke har vært utdeling siden 2013. På grunn av dette har revisor anbefalt at legatet bør avvikles, og kapital utdeles til de formål som står i statuttene fra opprettelsen i 1978. Avvikling og bruk av stiftelsen/legatet må godkjennes av stiftelsestilsynet. Ordfører fikk fullmakt til å starte prosessen sammen med revisor.
Forrige torsdag 7. november var alle kommunestyrene fra fastlands Lofoten samlet til felles kurs i arealforvaltning i kommunene. Advokat Fredrik Holth fra Holth & Winge hadde et veldig bra foredrag der kan tema for tema gikk gjennom ulike ledd i plan- og saksbehandling i kommunene, alt fra inhabilitet til dispensasjoner. Mitt inntrykk var at stort sett alle var veldig fornøyde med kursdag, og en flink foreleser.
Søndag 10. november var det den såkalte minnesøndagen eller rememberance day som det heter på Engelsk. I den anledning var jeg spurt om å delta sammen med kaptein Bjørn Ragnar Larsen fra heimevernet i Lofoten og Lofoten House of Veterans. For å markere dagen holdt jeg som ordfører og Bjørn Arne Benjaminsen hver vår tale for å markere dagen. Min tale kan dere lese nedenfor i kursiv:
Vi er igjen samlet i Skjelfjord ved minnesmerket som ble satt i 2010 av lokale ildsjeler som ønsket at historien rundt den britiske aktiviteten som foregikk her i april og mai 1940 ikke skulle gå i glemmeboken.
Krig skaper ofre og konsekvenser. 17. mai var jeg og holdt en tale på Ramberg skole. Der snakket jeg om 1814 og hva som skjedde i Flakstad på den tiden samtidig som vår grunnlov ble skrevet. Det var krig i Europa den gangen også, Napoleons hær stormet frem, og Danmark/Norge ble blokkert og varetilførselen ble strupt. På samme måte som i dag ble det dyrtid, og de varer som var tilgjengelig økte enormt i pris. Det var planlagt å bygge skole på Flakstad i 1814, men pga at prisene på tømmer ble mange doblet ble alt utsatt. Her i Vest-Lofoten kan vi lese av kirkebøkene fra den tiden om mange som døde i feilernæring og sult. Selv om krigen da var langt unna nede på kontinentet, så var konsekvensen nær. Krig skaper ofre.
I 1939 bryter det igjen ut krig i Europa. Napoleon er byttet ut med Adolf Hitler, som på samme måte som Napoleon har en hær som stormer frem. Og denne gangen kommer handlingene mye nærmere oss. Det å se store krigsskip komme inn på fjorden her våren 1940 var nok spesielt for de lokale innbyggerne, men de tok godt imot britene og hjalp dem det de kunne. Kampene i Nord-Norge i april 1940 var lenge glemt, men i senere tid er mer kommer frem i lyset gjennom bøker og filmer som dokumentere hva som skjedde her i Norge. Men tyskerne fikk etter hvert sitt overtak som vi vet, og lokalt ble basen i Skjelfjord oppdaget om bombet 10. mai 1940. Krig skaper ofre.
I dag har vi igjen krig i Europa. Om få dager er det 1000 dager siden Russland gikk i Ukraina. Historien gjentar seg, og den dyrtid med prisstigning på mange varer, og mange av de samme konsekvensene en så i 1814, kommer igjen også i vår tid. Men krigen er nærmere i dag enn da, for gjennom dagens teknologi og media dekning så er handlingene som skjer i Ukraina mulig å følge med på så samme måte som lokalbefolkningen her i Skjelfjord kunne gjøre i 1940. Det eneste som forblir uforandret er at krig skaper ofre.
Jeg mener vi må lære av historien, om vi hadde gjort det så hadde vi kanskje unngått å gjøre de samme feilene på nytt og på nytt århundre etter århundre. Vi må ikke glemme de som har gitt sitt liv for å skape fred og frihet. Her i Skjelfjord gav 5 unge britiske menn sine liv i kampen mot Adolf Hitler. Jeg ønsker å hedre dem, og alle andre soldater og sivile som har stått opp mot okkupantene og kjempet for å sikre fred og frihet.
Mandag var det tid for utsending av papirer til formannskapet neste uke. Jeg og rådmann Lena gikk sammen med ansvarlig for HR i Flakstad Vibeke som denne gang stod for utsendingen gjennom sakene. Det er flere store saker som skal opp hvor den desidert viktigste er budsjett- og økonomiplan. For de som ønsker å se på sakene som skal opp finner dere link her: Møteinnkalling
Tirsdag var jeg og øvrige ordfører i møte med direktør i Nordlandssykehuset Siri Tau Ursin. Hovedsak i møtet var diskusjon om ambulansetjenesten i Lofoten og de struktur endringer som direktør og administrasjon har forslått. Jeg følte vel at administrasjon forsøkte å forsvare sin innstilling, og hvorfor de må gjøre endring. Fra Lofoten sin side har vi utrykt motstand mot endring av struktur, og gjorde også det i dette møte. Direktøren understreker at de må noe endring til, og er villig til å høre på forslag fra Lofoten. Her må vi fra politisk side følge opp sammen med våre fagfolk i kommunen. I møtet ble også intensjonsavtalen for samarbeidet i prosjektet LofotenENhelsetjeneste signert. Se link til pressemelding som kom ut i dag: LofotENhelsetjeneste
Torsdag var det igjen tid for møte i AU hvor det var flere orienteringssaker fra styreleder Gard Eide Larsen i oppgavefellesskapet, og Lena fra rådmannsutvalget KRU. Her kan dere lese protokoll fra møtet i AU i Lofotrådet: Protokoll AU
Senere på dagen var jeg innkalt til AU i Lofoten Avfallsselskap hvor det var oppe en sak i forhold til endring i IKS-loven. Endringen gjør at AU anbefaler at selskapsavtalen bør endres, og vi foreslo dette til møtet i representantskapet som skulle ha møte påfølgende dag. Samme dag hadde også Råd for personer med funksjonsnedsettelse møtet, der det tilfeldigvis var media til stede for å lage en sak hva rådet som består av Cecilie Johnsen, Silje Amundsen Skavlid og Tordis Berre holder på med. Rådet har vært veldig aktivt og blant annet sent inn brev til kommunestyret om endringer som bør gjøres i kommunale bygg for å lette hverdagen for personer med ulike funksjonshemninger. Rådmann har i sitt budsjett forslått å sette av penger for å gjennomføre alle tiltak de har forslått som prioritet no.1. I møtet orienterte jeg også rådet om Gustav Berglanns legat som er vedtatt avviklet, og utfordret dem å lage en oversikt over tiltak som kan gjøres for å tilrettelegge for personer med funksjonshemninger av ulik karakter rundt omkring i Flakstad.
I dag fredag har jeg sammen med øvrige ordfører og representantskapet i LAS vært på kurs i eierstyring, hvor advokat fra Samfunnsbedriftene forleste og kurset oss i dette temaet. En veldig god sesjon som oppdatert oss på kunnskap og utfordret oss på hvordan vi som er folkevalgte styrer de selskap der kommunene er eiere. I etterkant av kurset gikk vi over i møte i representantskapet i LAS hvor det er to årlige møter, et på våren for årsregnskapet er hoveddel, og et på høsten for budsjett og endring i gebyrer er hovedsakene.
Med flere møter om budsjett i tillegg til et hektisk møteprogram merker en at det går mot jul for oss lokalpolitikere. Foruten dette har jeg har besøk av flere innbyggere på kontoret de siste to ukene.
Ønsker innbyggerne i Flakstad og ellers en riktig God Helg😊