Ordførers uke 10. februar - Flakstad kommune

Viktig melding

Ordførers uke 10. februar

Den gangen ble det igjen mandag før jeg fikk tid til å legge uten en oversikt over forrige ukes gjøremål. Mandag forrige uke var jeg på kontoret, og dagen ble brukt til diverse kontor arbeid, svare på mail og telefoner etc.

Tirsdag var jeg og trafikkansvarlig Hege på Vikten for å overlevere beviset på at skolen der nå har blitt trafikksikker skole, og dermed er alle skoler og barnehage i Flakstad trafikksikre, og har planer og opplegg for å lære barn og unge i vår kommune om trafikk og trafikksikkerhet. Slike oppdrag er alltid hyggelig og skole og rektor Joachim Stenberg virket fornøyd og glad for både status og kake i anledningen😊

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senere på tirsdag gikk jeg sammen med rådmann Lena og politisk sekretær Solfrid gjennom sakspapirene til kommunestyret 11. februar og sørget for utsending av disse.  Flere av sakene kommer fra formannskap slik som forslag til oppstart av arealplan, planprogram for E10 Nappstraumen-Å og saken om nedklassifisering av 6 ulike kommunale veier til private veier. I tillegg er det noen saker som kommer direkte til kommunestyret, blant annet sak om sammenslåing av valgkretser ved Stortingsvalget til høsten, salg av skolen på Napp og vi får forslag til helhetlig ROS-analyse til behandling etter høringsperiode siden november i fjor. 
De som ønsker å se på sakene i forkant av kommunestyret finner dem her: Saksliste

Tirsdag ettermiddag kjørt jeg til Svolvær hvor resten av uka tilbringes på Lofotkonferansen og tilstøtende arrangementer. Et slik arrangement er NHO sin årlig skreimølje som ble holdt tirsdag kveld. Skreimølja er en uformell møteplass for bedriftsledere, politikere, media og øvrig samfunnsliv. Før middag får du servert et spennende faglig program som avsluttes med en panelsamtale ledet av Arne O. Holm. Skreimølja er en tradisjon som går tilbake til 2012, og arrangeres de siste årene kvelden før Lofotkonferansen starter. Årets tematikk var «Har vi gått lei av klassisk distriktspolitikk?».

Onsdag startet Lofotkonferansen hvor jeg og øvrige ordførere var tilstede for å representere Lofotrådet. Det var i år rekordstor oppslutning om konferansen og et fult lokale som på dag 1 fikk innblikk i mange foredrag og panelsamtaler knyttet til reiseliv og sfæren rundt dette. Innledningen på dag 1 satte «Lofoten i et globalt perspektiv», så gikk en over til en del som ble kalt «Steds- og reisemålsutvikling for et attraktivt Lofoten» før det ble politisk debatt om «Lofoten – et sted å bo eller et sted å besøke?». På siste del gikk en over til en del som handlet om «energiomstilling og livskraftig næringsliv» før det ble en ny politisk debatt om «Grønn omstilling – skal distriktene med?». 

Torsdag morgen hadde jeg sammen med ordfører og kommunedirektør i Vestvågøy møte i oppgavefelleskapet med prosjektleder Hans Erik Utne fra WSP. Der gikk vi gjennom og laget utkast til innkalling og saksliste for møtet som skal være i representantskapet i oppgavefellesskapet neste onsdag 12. februar.

Dag to av Lofotkonferansen fortsatt med energispørsmål under temaet «energiomstilling og produksjon i Lofoten» før vi fikk innsikt i «teknologiomstilling i sjømat fra Lofoten». Deretter fikk vi hører Lofoten Ungdomsting (LUT) ved leder Ludvik Rørtveit Mekiassen og Arian Uppal Olsen utfordre Nordland fylke ved samferdselsråd Marianne Dobak Kvensjø om buss og annen lokal transport uten deres innlegg «Hva vil vi ha? Bærekraftig mobilitet i Lofoten! Når vil vi ha det? Nå!». LUT argumenterte godt, men fikk ingen lovnader fra fylket. De som ønsker å få mer innsikt i programmet og innleggene som ble holdt under lofotkonferansen så finner dere mer info her: https://www.lofotkonferansen.no/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredag var det luftfartseminar hvor det møtte ulike aktører som er knytte til luftfart. Bakgrunn som var nevnt i innkalling til seminar var følgende: Nord-Norge forventer en teknologisk overgang på alle 26 regionale og internasjonale lufthavner i regionen som formidler reiselivsopplevelser, helsetjenester, forretningsforbindelser og samfunnssikkerhet og beredskap for folket som bor og trives i Arktis. ​​Rullebanene er korte. Klimaet er krevende og uforutsigbart. Og, Nord-Norge er driveren av den enorme veksten av flytrafikk til Norge. ​​

→ Hvordan kan Nord-Norge være pilotområde for Norge som internasjonal testarena for luftfart?

‍→ ​Hvilke luftfartsteknologier er klare for utprøving i arktiske forhold?

‍→ ​Hvordan går vi videre for å kommersialisere klimanøytral regional luftfart i Arktis?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gjennom dagen fikk vi hører innspill fra blant annet Avinor, Norwegian, flyprodusentene ATR og Deutsche Aircraft, hydrogen satsningen til Green H og erfaringen fra arbeidet med en grønt fly prosjekt på Gotland. For under Lofotkonferansen og på flyseminaret var Lofotrådet vertskap for en delegasjon fra Gotland med ordfører og regionleder Meit Fohlin i spissen. Det var interessant å få innblikk fra en øygruppe i Sverige som har flere likhetstrekk med Lofoten, og lære å kjenne og forstå hvordan andre tenker om lignende utfordringer med de som vi også har.

Håper alle innbyggere i Flakstad og ellers får en fin og god uke😊