Tilskudd i landbruket - Flakstad kommune

Viktig melding

Tilskudd i landbruket

Tilskudd til tiltak i beiteområder
  • Tilskudd til tiltak i beiteområder skal legge til rette for best mulig utnyttelse av beite i utmark, redusere tap av dyr på utmarksbeite og fremme fellestiltak i beiteområdene.
  • søknadsfristen er 15. mars

     

Tilskudd gis til beitelag og andre former for organisert samarbeid der det drives næringsmessig beitedrift. Tilskudd kan også gis til foretak som har rette til produksjonstilskudd, men hvor det grunnet naturgitte eller driftsmessige forhold ikke ligger til rette for samarbeid.

Prioriterte tiltak

  • Sperregjerder, tilskudd inntil 50 %
  • Sanke‐ og skilleanlegg, tilskudd inntil 50 %

Krav til søknad

  • Planlagt tiltak skal beskrives godt med informasjon om type materiell som skal brukes, mål og dimensjoner, antall timer egeninnsats, om det skal benyttes maskiner eller spesielt utstyr.
  • Detaljert kostnadsoverslag og finansieringsplan må foreligge.
  • Avtaler med grunneiers tillatelse eller fra andre som har rettigheter i det aktuelle beiteområdet for 10 år fra søknadsåret  skal legges ved søknaden.
  • Kart som viser stedet der tiltaket planlegges. Kartet skal vise gårds- og bruksnummer på berørte eiendommer.
  • For egeninnsats benyttes timesats på 250 kr. for manuelt arbeid og administrasjon, og 600 kr. for arbeid der traktor/ gravemaskin etc. benyttes.

Søknad om tilskudd til tiltak i beiteområder

Du kan lese mer om SMIL-midler under "Tilskudd" om tiltaket også kan være aktuell for denne støtteordninga.

Lover og regelverk

Forskrift om tilskudd til tiltak i beiteområder (FOR-2013-02-04-206) 

Rundskriv fra Landbruksdirektoratet

Produksjonstilskudd

Produksjonstilskudd er en fellesbetegnelse for en rekke statlige tilskuddsordninger for foretak som driver vanlig jordbruksproduksjon.

Kommunen mottar og behandler søknadene, og tilbyr også veiledning til søkere.

Søknadsfrist 15. mars og 15. oktober

Søknadsfrist for del 1. er 15. mars, med telledato 1. mars, og del 2. er 15. oktober, med telledato 1. oktober. Når du skal søke om tilskudd, avhenger av hva du søker tilskudd for.

Du kan endre innsendt søknad inntil 14 dager etter utgått søknadsfrist.

Du kan levere søknaden inntil 14 dager etter søknadsfristen, men tilskuddet reduseres med 1000 kroner for hver dag fristen overskrides.

Hvordan søke?

Informasjon om hvem som kan søke, veiledningsmateriell og søknadsmateriell finner du på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

Etterregistrering

Dersom du har registrert og sendt inn søknad innen fristen kan du etterregistrere følgende opplysninger fram til 10. januar:

  • Avløserutgifter for perioden 16. oktober til 31. desember.
  • Dyr på beite som er sanket fra utmarksbeite senere enn 15. oktober.
  • Livdyr av kylling og kalkun som er solgt mellom 16. oktober og 31. desember.
  • Frukt, bær, veksthusgrønnsaker (inkl. salat på friland), samt poteter produsert i Nord-Norge, som er levert til godkjent omsetningsledd mellom 16. oktober og 31. desember

Det er ikke nødvendig å etterregistrere avløserutgifter dersom foretaket allerede ved utfylling av søknad del 2 (frist 15. oktober) hadde hatt, og registrert avløserutgifter som var minst like store som foretakets potensielle tilskuddsgrunnlag.

Tilskudd til avløsning

Avløsning ved ferie og fritid (Avløsertilskudd)

  • refusjonsordning der foretak med husdyrproduksjon kan få dekket utgifter til avløsning
  • For å kunne få tilskudd, må foretaket disponere dyr per 1. januar ved inngangen av avløseråret, og søke om refusjon av faktiske utgifter året etter. Maksimalt tilskudd beregnes på grunnlag av gjennomsnittet av dyretallet 1. mars og 1.oktober
  • Søknadsfristen er 15. oktober

Avløsning ved sykdom, fødsel og lignende

Tilskudd til avløysing ved sykdom og lignende skal bidra til å dekke utgifter til avløysing når bonden ikke kan delta i gardsdrifta på grunn av sjukdom, undersøkelse/kontroll ved sykehus/spesialist eller graviditet, fødselspermisjon, eller sjukt barn. 

Gjenlevende ektefelle, samboer, forelder eller barn kan få tilskudd i etterkant av bondens dødsfall.

Søknad om tilskudd til avløsning ved sykdom og fødsel mv. ble i august 2018 endret til elektronisk fagsystem. Du kan få tilskudd for dokumenterte, faktiske utgifter til avløsning i perioden det søkes tilskudd for. Søknader med avløsing du hadde før august i år kan legges inn elektronisk.

Hvordan søke?

Søknaden må sendes elektronisk og registreres sammen med søknad om produksjonstilskudd. Faktiske utgifter registreres innen 15. oktober. Søknaden kan oppdateres med faktiske utgifter innen 10. januar neste år. 

Se nettside Landbruksdirektoratet for mer info.

Har du spørsmål?
Kontakt kommunen eller Statsforvalterens landbruksavdeling hvis du har spørsmål. Du finner også med informasjon på nettsiden til Landbruksdirektoratet
 

Miljøtilskudd

Statsforvalteren i Nordland har utarbeidet et eget miljøprogram med et utvalg av miljøtiltak du kan få tilskudd til å utføre. Tiltakene og tilskuddssatsene blir bestemt ut fra hva Statsforvalteren ser som de største miljøutfordringer i Nordland.

Målet med ordningene er å forvalte viktige biologiske-, landskapsmessige- og kulturhistoriske verdier i kulturlandskapet og å redusere næringsstoffavrenning og klimagassutslipp fra jordbruket.

Forskrift og veiledningshefte

I veilederen og forskriften finner du alle ordningene med beskrivelse av hvilke vilkår om må være oppfylt. Veileder, forskrift og en beskrivelse av hvordan man kan legge inn geolokalisering av foto på smarttelefon ligger på hjemmesiden til Statsforvalteren i Nordland. I veilederen finner du også foreløpige tilskuddssatser og en oversikt over aller tilskuddsordningene.

Forskrift om regionale miljøtilskudd i jordbruket, Nordland

Veileder for regionale miljøtilskudd for jordbruket i Nordland

Hvordan legge inn geolokalisering av foto på smarttelefon

Endringer fra forrige søknadsomgang

  • Drift av bratt areal – Det stilles krav om at arealene slås, kun beiting alene gir ikke tilskudd
  • Skjøtsel (beiting) av biologisk verdifulle arealer - Det gis tilskudd til skjøtsel av naturtypene; artsrike veikanter, hagemark, beiteskog og edellauvskog. Arealet må være registrert i Naturbase og gjelder ikke bare for A og B verdi
  • Skjøtsel av trua naturtyper - Det gis tilskudd til skjøtsel av naturtypene; strandeng, naturbeitemark og sanddynemark/sanddyner. Krav om at beiteområdet må være inngjerdet eller avgrenset for beiting gjelder fortsatt
  • Soner for pollinerende insekter – Vilkår er presisert og det er lagt inn dokumentasjonskrav
  • Fangdam - Veilederen er en del omarbeidet, for å få bedre fram hva en fangdam skal være, og hva det ikke er
  • Bestemmelser om tilskudd til tidlig spredning av husdyrgjødsel - Veilederen er omarbeidet, for å tydeliggjøre reglene for tilskudd til tidlig spredning av husdyrgjødsel

Viktige datoer

Dato

Hva

15. septemberSøknadssystemet åpnes og du kan legge inn søknad
15. oktoberSøknadsfrist for foretak
29. oktoberSiste frist for å endre søknader som ble lagt inn før frist
15. novemberSøknadsfrist for beitelag
13. mars 2025Utbetaling av tilskudd 2024

Hvordan søke?

Søknad om miljøtilskudd

Veiledning og mer informasjon om utfylling av søknad hos Landbruksdirektoratet

Vi inviterer også til veiledningsdag på rådhuset på Ramberg 19. september 2024 kl 10 - 14. 

Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL) og nærings- og miljøtiltak i skogbruket (NMSK)

Formålet med SMIL-midlene er å ivareta natur- og kulturminneverdiene i kulturlandskapet til jordbruket, samt redusere forurensingen fra jordbruket, utover det som er forventet gjennom vanlig jordbruksdrift. Et viktig siktemål med ordningen er å få til en mer målrettet innsats med utgangspunkt i lokale behov, utfordringer og målsettinger. I Lofoten og Vesterålen samarbeider 10 kommuner om forvaltningen av disse midlene. Det er utarbeidet en egen flerårig strategi for å møte de største miljøutfordringene i Lofoten og Vesterålen. Strategien viser hvilke tiltak som er prioritert og hvilke tilskuddssatser som kan gis og gjelder både SMIL og NMSK.

Formålet med NMSK-midlene er at det ut fra lokale prioriteringer og tilpasninger skal stimuleres til økt verdiskaping i skogbruket, samtidig som miljøverdier knyttet til biologisk mangfold, landskap, friluftsliv og kulturminner i skogen blir ivaretatt.

Hvordan søke?

Søknadsfristen for SMIL-midler er 15. mars. 

Les mer om SMIL-midler og hvem som kan søke hos Landbruksdirektoratet

Send søknad om SMIL-midler på Altinn

Det er løpende søknadsfrist for NMSK-midler. 

Les mer om NMSK-midler og hvem som kan søke hos Landbruksdirektoratet

Send søknad om NMSK-midler på Altinn

Strategisk plan for Lofoten og Vesterålen 2024 - 2027 (PDF, 7 MB)