– Den nye rådmannen må være fremoverlent. En samlende kraft.


Klikk for stort bilde

Ansettelsesutvalget i Flakstad vet ikke hvem den nye rådmannen er, men de har et klart bilde av hva personen skal stå for. – Vi søker en leder som er opptatt av omstilling, utvikling og endring. En rådmann som ser fremover og tør satse. En tydelig om modig toppleder.

Ansettelsesutvalget er tydelig og samstemt. Ordfører Trond Kroken (Sp), varaordfører Niilo Nissinen (SV), opposisjonspolitiker Einar Benjaminsen (Lofotlista) og hovedtillitsvalgt Lill-Anita Hellan har tegnet det de beskriver som «omrisset av den nye rådmannen».

Omforent
– Den ansiktsløse, fleiper vi med. Vi vet ikke om det er han eller hun – langt mindre hvordan vedkommende ser ut. Men ut fra de behovene vi ser i Flakstad, har vi ei omforent oppfatning av hvilken person vi søker etter, forteller ordfører Kroken.

Vi er på Cafe Lille Martine på Ramberg midt i Lofoten. Et knippe personer med tilknytning til ulike bygder i Flakstad er til stede: De frammøtte lytter. Noen nikker. Ingen hoderystelser.
– Flakstad er en kommune, ett fellesskap – ja. Men den viktigste bestanddelen i Flakstad er flakstadfjæringen. Han og hun bor og lever sine liv i sterke bygdesamfunn. Flakstadfjæringen er framfor alt stolt av, og glad i bygda si. Det nære og kjære. Når vi nå skal rekruttere en ny rådmann til det store, men likevel lille Flakstad-samfunnet, vil vi gjerne høre hva dere syns, før vi starter utlysningsrunden, sier ordføreren foran Siv Kathrine Nygård fra Fredvang, Gro Anita Nilsen fra Flakstad, Carl Fredrik Jentoft med tilhold på Napp og Tor Vegard Mørkved – kjent som smeden i Sund, bosatt på Ramberg.

Fremoverlent
Ordfører Trond Kroken trenger ikke vente lenge på den første reaksjonen:
– Jeg er ikke så glad i sånn derre «fremoverlent». Det er sånn nymotens. Den nye rådmannen må være realistisk, repliserer Tor Vegard tidlig med trykk på realistisk.
Damene venter litt før de melder seg på.
– Jeg tror det være en fremoverlent person. En som vil noe, og bidrar til et godt samarbeidsklima i kommunen. En som knytter bygdene sammen, sier Gro Anita.
Siv Kathrine følger direkte opp:
– Kommunikasjon er viktig når den nye rådmannen skal møte folk i Flakstad. Godt samarbeid er viktig. Det er en fellesoppgave å sikre vekst og utvikling.

Carl Fredrik Jentoft har sitt daglige virke på Napp, og pendler inn til Flakstad fra nabokommunen. Også han ser behovet for at bygdene i Flakstad jobber sammen.
– Jeg ser kanskje Flakstad litt fra utsiden, og litt fra innsiden. Det er sterke krefter i de ulike bygdene. Alle ønsker selvfølgelig det beste for sitt. Men kanskje må vi bli flinkere å se at det kan bli bedre for alle, om man spiller på lag.

– Alt for Flakstad
Rett før seansen på Cafe Lille Martine har ansettelsesutvalget gått i vannet på stranda rett ved kommunehuset. Det er desember og kaldt. Den nye rådmannen blir garantert hilst desto varmere velkommen.

– Dette gjør vi utelukkende for rådmannen. Vi har ikke gått på brennende kull for å finne den beste kandidaten. Vi gjør det på Lofot-vis. Vi vasser til knes i det kalde storhavet. For fotografen. For rådmannen, sier en hutrende og leende Einar Benjaminsen.

– Alt for Flakstad, skyter ordfører Trond Kroken inn. 

Benjaminsen representerer Lofotlista i kommunestyre og formannskap, og er opposisjonens representant i ansettelsesutvalget.

– Jeg liker ikke dette begrepet, opposisjon. Vi er en liten kommune. Da handler det ikke om vi og dem. Nå handler de om «vi». Om oss. Og hvem som skal lede kommunen vår inn i framtida. Profilen på kandidaten vi søker, er det stor enighet om – på tvers av politikk og ulike roller, sier Benjaminsen og tørker det kalde saltvannet av føttene.

Kontorutsikten hvor alt kan skje
Hadde Ramberg ligget på sydligere breddegrader, ville det vært stor omsetning av paraplydrinker rundt kommunehuset. Vi snakker kanskje om det kommunehuset i Norge med den mest spektakulære beliggenheten.

– Du kan ikke få flottere utsikt fra kontorvinduene, sier hovedtillitsvalgt Lill-Anita Hellan.

Hun setter definitivt mer prisen på utsikten, enn på badetemperaturen i desember.

Da hadde de hakket mer komfortabelt, paret som stod for sommerens store snakkis på kommunehuset.

Klikk for stort bilde

– Plutselig kommer det et par ned på stranda, rett bortenfor kommunehuset. Mannen kler av seg. Alt, skal det vise seg. Løper ut i vannet. Det føltes som han gikk på vannet. Flere kommenterte assosiasjoner til Jesus. Like etterpå slipper også dama klærne, og går ut til mannen. Der poserer de for fotografen – splitter nakne – omgitt av moder jord og vår evige blå åker; havet, forteller ordføreren til innbygger-representantene.

– Så langt gikk heldigvis ikke vi, repliserer varaordfører Niilo Nissinen og legger til.

– Vi ønsker jo at folk skal søke på stillingen...

Relasjonsbygging
I seansen med innbyggerne på Cafe Lille Martine har flere innlegg handlet om at den nye rådmannen må virke samlende i møte med innbyggerne. Ordføreren er i ferd med å runde av:

– Jeg føler at vi har snakket mye om det siste punktet: «Relasjonsbygger internt og eksternt». Viktigheten av at rådmannen både ønsker og tør komme ut for å møte innbyggerne...

«Smeden i Sund» melder seg på, akkurat som han som han gjorde i starten:

– Om det er å være fremoverlent... Jaja, da er fremoverlent helt greit, avslutter han med et stort smil og påfølgende latter fra forsamlinga.

Er du den som skal ha kontorutsikt mot stranda der det meste kan skje?

Den framoverlente som kan være ei samlende kraft i Flakstad-samfunnet?

Klikk på denne linken og søk.

 

Søknadsfrist 17. januar.